Sla navigatie over

Getuigenissen

Françoise en Utzi

Jarenlang heb ik mij verplaatst met behulp van een witte stok. Met de witte stok trek je lijnen (van links naar rechts) over  de grond, maar dit geeft geen volledige informatie over het trottoir. Met de witte stok kon ik alleen een gedeelte van de obstakels op de grond waarnemen, wat verklaart waarom het lopen met een witte stok geen ontspannende ervaring is en slechts een zeer relatieve veiligheid biedt. Bovendien vergt het een langdurige concentratie en veel energie.

Sinds juli 2023 verplaats ik mij samen met mijn derde geleidehond Utzi, een zwarte labrador. Toen Utzi aan mij werd voorgesteld om te zien of het tussen ons zou klikken, maakten wij samen een testwandeling. Het was een geweldige ervaring. Utzi had mij duidelijk geadopteerd en ik voelde mij echt veilig bij hem.

De eerste stagedag had ik ervoor gekozen om de metro en het station van Brussel-Centraal te verkennen, wat vrij moeilijke omgevingen zijn. Utzi was op zijn gemak waardoor  ik mij ook op mijn gemak en zelfverzekerd voelde. In die mate zelfs dat ik besloot verder te lopen naar de Grote Markt en Manneken Pis, plaatsen die hij niet kende. Ik wist dat wij veel moeilijkheden zouden tegenkomen (smalle stoepen, scooters, paaltjes die zebrapaden blokkeren, terrassen, drukte,…), maar ook hier was zijn werk opmerkelijk en voelde ik me een gewone ’toerist’, zonder beperking.

Sinds ik samen met mijn geleidehond op stap ga verplaats ik mij veel gemakkelijker en ben ik veel minder moe. Mijn geleidehond kent een groot aantal commando’s zoals “links, rechts, voor, achter, de paal, de deur, de trap hoog en laag, de leuning, de roltrap, de lift, de stoep(rand), de zebra, enz”. Als Utzi met nieuwe of complexe situaties wordt geconfronteerd, begrijpt hij heel snel wat ik van hem verwacht en zonder aarzelen vindt hij de goede weg voor ons beiden.

Het is dus duidelijk dat de opleiding en training van mijn geleidehond door SCALE DOGS uitzonderlijke vaardigheden in hem hebben ontwikkeld. Dank zij deze opleiding ben ik meer op mijn gemak en zelfverzekerd in mijn verplaatsingen en is mijn onafhankelijker groter geworden.  Uiteindelijk heeft Utzi mijn levenskwaliteit enorm verbeterd en heeft hij mij in staat gesteld om van een rijker sociaal leven te genieten.

Françoise Champenois – Begunstigde Scale Dogs (15 november 2023)

Emily & Shiva

Begin januari 2022 kreeg ik het onverwachte, maar fijne nieuws dat er een mogelijke match is met Shiva. Ik had Shiva al eens ontmoet tijdens één van de voorgaande bezoeken. Een weekje later was dan het matchingsbezoek wat uiterst positief was. Het was beslist: Shiva en ik zouden samen ons avontuur starten en twee weken later kwam ze bij me inwonen. 

Al vanaf het eerste moment was het duidelijk dat Shiva en ik een klik hebben. De stage was intensief, spannend en leerrijk. We gingen samen vlot vooruit en ondertussen zijn we dan ook een onafscheidelijk duo. Shiva is naast een grote hulp in mijn leven ook een fantastisch gezinslid dat er is bijgekomen. 

Gelukkig is Shiva heel actief en houdt ze ervan om overal mee naar toe te gaan. Het is voor mij een hele verademing om met Shiva op stap te gaan. Haar werk zorgt ervoor dat ik veel relaxter de baan op kan met minder hoofdpijn, pijn aan mijn ogen en vermoeidheid. Op een klein halfjaar hebben we al enorm veel vertrouwen in elkaar. Ik ben enorm verwonderd over hoe nauwkeurig en attent zij haar werk uitvoert. 

Naast het werk geniet ik er ook van om met Shiva en mijn vriend te gaan wandelen, spelen en de knuffelmomentjes. Voor ons allen zijn dit echte ontspanningsmomenten. Ik hou er dan ook van om haar lekker te verwennen met speeltjes en speelmomenten. 

Ik ben heel dankbaar dat Scale Dogs mij met Shiva heeft gekoppeld.

Emiy – Begunstigde SCALE DOGS