Sla navigatie over

Honden en kinderen met autisme

Wetenschappelijke studies, waaronder een 4-jarige studie uitgevoerd door KNGF in samenwerking met de Open Universiteit naar de effectiviteit van de PAWS workshops, hebben aangetoond dat honden een positief effect kunnen hebben op kinderen met autisme. Dit geldt in versterkte mate als de honden speciaal getraind zijn.

Kinderen met autisme met een dergelijke hond hebben minder stress, kunnen zich beter concentreren en maken gemakkelijker contact met hun omgeving. De aanwezigheid van de hond vermindert vaak ook de angst of de driftbuien, draagt bij tot een betere slaap en tot het introduceren van dagelijkse routines, … Een hond kan het kind afleiden van gevaarlijk gedrag en een mogelijkheid voor de ouder(s) creëren om de situatie weer onder controle te krijgen, bijvoorbeeld door een grappig trucje te laten zien.

Naast het feit dat sommige kinderen een volledig getrainde assistentiehond nodig hebben, kunnen veel gezinnen met een kind met autisme sneller geholpen worden en baat hebben bij een goed getrainde gezinshond.