Sla navigatie over

De opleiding van de jonge hond

Evaluatie van de jonge hond

Als de hond één jaar is, ondergaat hij een grondig medisch onderzoek. Hierbij worden heupen en andere gewrichten gecontroleerd op afwijkingen zoals heup- en elleboogdysplasie. Daarnaast worden de ogen door een specialist gecontroleerd op erfelijke afwijkingen.
Wordt de hond medisch goedgekeurd dan komt hij enkele maanden later naar ons opleidingscentrum. Tijdens de eerste weken op school wordt vooral het gedrag van de hond in talrijke omstandigheden geobserveerd en wordt er geëvalueerd of hij ook op dit vlak geschikt is om aan zijn opleiding te beginnen.

De opleiding van de hond

De opleiding van de hond duurt gemiddeld zo’n 8 maanden. Uitgangspunt van de opleiding is dat de hond plezier moet hebben in de training en het geleidewerk. Daarom wordt de hond vooral op een positieve manier opgeleid: met beloning en aanmoediging.

Met veel geduld en liefde worden de honden zo stap voor stap opgeleid tot betrouwbare, zelfzekere geleidehonden.

Tijdens de opleiding leert de hond enerzijds bepaalde opdrachten op commando uit te voeren en anderzijds een aantal dingen geheel zelfstandig voor zijn baas te doen. Het zelfstandig werken bestaat vooral uit het omzeilen van obstakels en het kiezen van de meest optimale weg, bijvoorbeeld bij wegenwerken op het voetpad. Onder zelfstandig werken valt ook het weigeren van een commando. Dit houdt in dat de hond een door de baas gegeven commando weigert als de uitvoering van het commando gevaar voor de baas zou betekenen. Denk hierbij aan het stoppen bij een perronrand of diepe kuil in de weg, terwijl het commando is gegeven om rechtdoor te lopen.