PAWS-programma: Vaak gestelde vragen
Komen wij in aanmerking voor het volgen van de PAWS workshops?
De workshops zijn bedoeld voor ouders van kinderen in de leeftijd van 3 tot 18 jaar met Autisme Spectrum Stoornis of een aanverwante stoornis. In sommige gevallen wordt er een uitzondering gemaakt voor ouders met jongvolwassen kinderen (op aanvraag).
Zowel gezinnen die al een huishond hebben als gezinnen die nog geen hond hebben maar dit wel overwegen zijn welkom. Deze laatste groep kan tijdens de workshop waardevolle adviezen krijgen over de aanschaf van een geschikte hond.
Ouders die zich opgeven (maximaal 2 personen per gezin), worden elke les verwacht. Het is niet mogelijk een derde persoon te sturen als men zelf onverwacht verhinderd is.
Welke honden zijn het meest geschikt?
Honden die rustig zijn, goed opgevoed, houden van knuffelen, niet bang zijn voor kinderen en bij voorkeur ook dol op zijn op spelletjes, apporteren etc.
Waar worden de workshops gegeven en wat zijn de tijden?
De workshops gaan steeds op een doordeweekse dag van 9u30 tot ongeveer 15u. De eerste drie dagen gaan online door (via Teams). De vierde dag wordt een praktische dag georganiseerd. Op deze dag mag u uw eigen hond meebrengen of kunnen wij een hond voorzien zodat we wat we geleerd hebben in de praktijk kunnen tonen en oefenen. De exacte locatie van deze vierde dag wordt meegedeeld tijdens de theoriedagen.
Kunnen Dyadis of Scale Dogs ons een hond leveren?
Nee, Dyadis en Scale Dogs leveren geen hond aan u. Het is de bedoeling dat ouders zelf de keuze maken tussen wel of geen hond, wel of geen pup en daarna welk ras. De instructeurs van de PAWS-workshops kunnen daarbij adviseren. In de workshops wordt aandacht besteed aan de zaken waarop u moet letten bij de aanschaf van een hond en wat voor soort hond het beste bij uw situatie past. Het is echter niet onze bedoeling om aan deelnemers van de PAWS workshops afgekeurde assistentiehonden (hulphonden of geleidehonden) toe te wijzen. Natuurlijk kunnen deelnemers zich, net als andere particulieren, wel opgeven voor een afgekeurde geleidehond of hulphond. Onze PAWS-workshop volgen is ook een eerste
stap in de aanvraagprocedure van een autisme-assistentiehond.
Krijgt mijn getrainde hond speciale rechten zoals bijvoorbeeld toegangsrecht in publieke plaatsen?
Nee. Uw hond krijgt geen speciale rechten en zal ook geen officiële assistentiehond zijn, noch kunnen worden na de opvoeding en training.
Wat kost de deelname aan het PAWS-programma?
De prijs van de workshops bedraagt € 170, inclusief het studiemateriaal dat online beschikbaar wordt gemaakt. Gezien het aantal deelnemers beperkt is kan u uw deelname kosteloos annuleren tot uiterlijk twee weken vóór de cursus. Indien u zich daarna nog afmeldt voor de workshops, is het niet meer mogelijk uw cursusgeld terug te geven.
Ik heb nog geen hond. Moet ik er een in huis nemen voordat ik aan de workshops deelneem?
Nee, zelf een hond hebben is geen vereiste. De workshops zijn ontwikkeld voor zowel gezinnen die nog geen hond hebben maar overwegen er een te nemen, als voor gezinnen die al een hond hebben. Als u nog geen hond hebt, maar wel van plan bent een hond in huis te nemen, dan raden wij u aan even te wachten met de aanschaf tot u de PAWS-workshops heeft gevolgd. Tijdens de workshops krijgt u waardevolle adviezen, die u kunnen helpen bij het kiezen van de juiste hond voor uw gezin.
Wat is de rol van de getrainde hond ten opzichte van het kind?
De hond wordt een maatje, hij biedt veiligheid en structuur. Kinderen groeien in hun zelfvertrouwen en zelfredzaamheid. Op moeilijke momenten kan het kind steun zoeken bij de hond, wat rust geeft. Ook sociaal contact met anderen wordt makkelijker dankzij of via de hond. Een 4-jarige studie, uitgevoerd in opdracht van KNGF Geleidehonden door prof. dr. Marie-José Enders-Slegers, hoogleraar Antrozoölogie aan de Open Universiteit, toont aan dat gedragsaspecten van kinderen met autisme positief worden beïnvloed door de hond.
Waarom is er een leeftijdsgrens (3 – 18 jaar) voor de kinderen waarvan de ouders deel willen nemen aan het PAWS-programma?
Het PAWS-concept is dat de ouders door middel van de hond hulp hebben bij het opvoeden van het kind. Leeftijd blijft dan natuurlijk subjectief, maar gebaseerd op ervaringen uit het buitenland is gekozen voor gezinnen met een kind binnen de leeftijdsgrens van 3 tot 18 jaar. (Indien uw kind ouder is kunt u zich alsnog aanmelden en zal uw aanvraag intern besproken worden).
Kan ik informatiemateriaal en ondersteuning krijgen zonder aan de workshops deel te nemen?
Door de aard van de workshops is het noodzakelijk dat in ieder geval één van de ouders alle vier de workshops bezoekt. Naast de theoretische uitleg worden er tijdens de workshops, ter verduidelijking, heel wat filmpjes getoond en is er heel wat ruimte voor het beantwoorden van vragen en discussies tussen de lesgevers en deelnemers. Het informatiemateriaal alleen is onvoldoende om het PAWS-programma zelfstandig toe te passen op uw hond.
Wat kan PAWS ons gezin bieden?
PAWS staat voor Parent Autism Workshops & Support en is bedoeld voor ouders met kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis (ASS). Het biedt hen:
- Inzicht in de vraag of een hond binnen hun gezinssituatie van toegevoegde waarde is en zo ja, wat voor soort hond daar dan bij past.
- Opvoedingsadviezen voor de (jonge) hond.
- Specifieke informatie over het inzetten van de hond bij het kind met ASS.
- Praktijkoefeningen die je met hond en kind zou kunnen doen.
- Herkenning en erkenning door interactie met overige deelnemers die ook een kind met ASS hebben.
- Ondersteuning via mail of telefoon bij opvoedingszaken van de hond.
Moet ik iets meenemen naar de workshop?
Wij raden u aan om gemakkelijk zittende en warme kleding te dragen voor het praktijkonderdeel. U mag uw eigen hond meenemen. Indien u dit doet dient u een leiband, snoepjes en poepzakjes mee te brengen. Een vertrouwd dekentje van thuis kan ook helpen u hond een houvast te geven tijdens deze praktijkdag.
Hoe meld ik mij aan voor het PAWS-programma?
U kunt zich aanmelden voor het PAWS-programma door het invullen van het aanmeldingsformulier op deze website.